Variabel eller fast elpris: Hvad giver bedst mening?
Når man køber strøm, kan man stadig hos nogle elselskaber vælge mellem to overordnede kategorier. Variabel eller fast elpris. Men hvad er forskellen på de to aftaler? Og hvilken kan bedst betale sig? Det giver vi svaret på her.
Hvad betyder det, at man har fast elpris?
En fast elpris er en aftale, man kan lave hos nogle elselskaber. Her betaler man en fast pris pr. kWh over en fastlagt periode. Det er forskelligt fra aftale til aftale, men typisk løber den faste strømpris over minimum en periode på 3 måneder.
Fordele ved fast elpris
- Du kender prisen på forhånd, og du får derfor ikke en ubehagelig stor regning, når strømmen er dyr.
- Du får økonomisk sikkerhed
- Du sparer penge, når strømmen er dyr
Vær dog opmærksom på, at prisen på nettariffer varierer og stiger, hvilket kan påvirke elregningen.
Hvem kan have gavn af fast elpris?
Bor du i en lille husstand, bruger du ikke særlig meget strøm, eller tillader din hverdag ikke at drage fordel af de variable priser ved at rykke strømslugende aktiviteter til billige timer, kan det være en fordel at vælge fast elpris. En fast elpris kan også være en fordel, hvis du bare er typen, der er mest tryg ved at kende til omkostningerne over en længere periode.
Hvis du tænker, at dette er en løsning, der vil passe godt til din husstand, skal du være opmærksom på, at mange elselskaber er gået væk fra fastprisaftaler. Det er derfor ikke alle elselskaber, der tilbyder denne løsning.
Hvad betyder variabel elpris?
Den variable pris betyder, at prisen på strøm varierer. Faktisk varierer kWh-prisen fra time til time, hvis man vælger variabel strømpris. Priserne fastsættes ud fra elbørsen og er afhængig af udbud og efterspørgsel.
Hvad påvirker elprisen?
Da den variable elpris påvirkes af udbud og efterspørgsel, er strøm dyrere i de tidsrum, hvor mange har brug for strøm, mens det er lavere, når efterspørgslen er mindre. I praksis betyder det, at prisen normalvis er højest om vinteren mellem klokken 17 og 20, mens den typisk er lavest om natten. Om sommeren er efterspørgslen generelt lavere, og derfor er den variable elpris typisk lavere om sommeren end om vinteren.
Det er dog ikke kun årstider og tidspunkter på døgnet, der påvirker den variable elpris. Vejrforholdene gør det samme. Det skyldes, at vi i Danmark har satset stort på vindenergi. Når det blæser, produceres der derfor store mængder strøm, og udbuddet bliver større og prisen lavere. Står vindmøllerne derimod helt stille, er udbuddet lavere og priserne højere.
Fordele ved variabel elpris
- Du får strømmen til markedspris
- Prisen varierer fra time til time, så du kan spare mange penge ved at planlægge dine aktiviteter ud fra timeprisen
- Set over en lang periode, har variabel pris historisk set vist sig at være den billigste løsning
Hvem bør vælge variabel elpris?
Man siger, at jo større et strømforbrug, des større gavn af variabel elpris. Derfor kan det særligt for husstande med et højt strømforbrug betale sig. Har man tilmed mulighed for at planlægge sine strømslugende aktiviteter som fx tøjvask til de billigste tidspunkter, så kan der også være mange penge at spare.
Strømtids anbefaling
Selvom vi over det seneste års tid har snakket meget om strømpriser, og husstande med variabel strøm har oplevet meget høje elregninger, er det stadig den aftale, som for langt de fleste vil være den billigste løsning. Hos Strømtid tilbyder vi kun variabel elpris, og derfor er det også den aftale, vi anbefaler.