10 tips til at spare penge på din elregning

Der kan være mange penge at spare på elregningen, hvis man ændrer nogle vaner i husstanden. Her får du 10 tips til at reducere strømforbruget, der kan mærkes på elregningen.

6. januar 2023

Sådan kan du spare på elregningen

Prisen på strøm er steget mærkbart, og den store stigning har fået mange danskere til at være endnu mere opmærksomme på deres strømforbrug og ønsker derfor at spare penge på elregningen.

Derfor har vi her samlet 10 tips, der kan hjælpe dig med at spare penge på elregningen.

Typiske strømslugere

Der er mange ting i husstanden, som bruger strøm, men særligt nedenstående apparater sluger meget strøm.

  • Hvidevarer – særligt gamle frysere og køleskabe
  • Tørretumbler
  • Vaskemaskine
  • Opvaskemaskine
  • Elradiatorer
  • Elgulvvarme
  • Varmepumpe
  • TV og elektronik

1. Sluk lyset, når du ikke er i rummet

Det første råd kommer nok ikke som den helt store overraskelse, når det kommer til at spare på strømmen. Men hvis du husker at slukke lyset, når du forlader et rum, kan der være penge at spare på elregningen. Du skal naturligvis ikke sidde i mørke, fordi du vil spare penge på din elregning, men det er en god vane at slukke lyset, når man forlader et rum, eller du ikke har brug for lys længere.

2. Vask tøj, når strømmen er billig

Har du variabel elpris kan der være mange penge at spare, hvis du timer de strømslugende aktiviteter fx tøjvask. Prisen på strøm varierer fra time til time og fastlægges ud fra udbud og efterspørgsel. Derfor er prisen oftest højest mellem klokken 17 og 20, hvor efterspørgslen typisk er højest, mens den er lavest om natten. Blæser det meget, vil du også opleve, at strømmen er billigere, da udbuddet af strøm stiger, jo mere det blæser.

Der findes mange forskellige apps og tjenester, der viser priserne time for time. Her kan du holde øje og spare mange penge på elregningen, hvis du tilpasser dit forbrug herefter.

3. Drop standby

Vi har alle apparater, som hele tiden er tilsluttet strøm, og mange af dem står i standbyfunktion. Der kan dog være penge at spare, hvis man husker at slukke på stikkontakten fx på fjernsynet, spillekonsoller, anlæg, printer etc. Mellem 10 og 15 procent af en husstands samlede elforbrug går nemlig til apparater, som står i standby.

4. Investér i en elspareskinne

For få hundrede kroner kan du få en elspareskinne, der kan reducere dit elforbrug fx fra apparater i standby. Det fungerer som en almindelig stikdåse, men stikkene er forbundet, så hvis du slukker hovedenheden fx dit TV, så slukker de resterende også. Det betyder, at når du slukker for TV’et, slukker spillemaskiner og andre apparater, der er koblet til samme elspareskinne.

5. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op

Du kan også spare penge på din elregning, hvis du fylder din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op, inden du sætter dem over. Vaskemaskine og opvaskemaskine er typiske strømslugere, så det kan være en god idé at være opmærksom på sin vaner her.

6. Vask på lavere temperaturer

Der bruges også mindre strøm, hvis du vasker ved lavere temperaturer. Prøv derfor at sætte temperaturen ned til 30 grader ved en almindelig kulørt vask – tøjet bliver stadig rent, og du spare penge på din elregning.

7. Vælg maskiner og hvidevarer ud fra energimærkning

De store strømslugere som køleskab, fryser, ovn, vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine har en energimærkning. Vælger du en med en maskine eller hvidevare med lavere energimærkning, vil du opleve, at du bruger mindre strøm og sparer penge på din elregning.

8. Afrim din fryser

Fryseren skal sidde i strøm hele tiden, og derfor kan der også være penge at spare, hvis du er opmærksom på den. Husk fx at afrime fryseren – den bruger nemlig cirka 20 procent mere strøm, hvis der er bare 2 mm rim.

9. Læg låg på gryderne, og sørg for at gryderne passer til dit komfur

Madlavning kræver også strøm. Her kan du spare strøm og penge, hvis du husker at lægge låg på gryderne, så de holder på varmen. Derudover kan du med fordel købe gryder, der passer til komfuret, da de vil udnytte varmen mere optimalt.

10. Skift til LED-pærer

LED-pærer er langt mere energibesparende end andre slags pærer. Faktisk bruger de 4-5 gange mindre strøm end glødepærer og halogenpærer. En LED pærer kan desuden holde mellem 10 og 15 år. Derfor kan du med fordel skifte alle pærer ud med LED.

Viden

Artikler

Få viden og inspiration