Normalt elforbrug: Så meget strøm bruger en husstand i gennemsnit

Elforbruget i husstande kan variere en hel del. Men hvad er egentlig et normalt elforbrug? Det giver vi svaret på her, hvor kan kan blive klogere på, hvor meget en husstand af din størrelse bruger i strøm i gennemsnit.

24. februar 2023
Strømforbrug

Man kan ikke give et helt eksakt tal på, hvad der er et normalt elforbrug, da der er mange faktorer, som spiller ind. Det kan fx være husstandens størrelse, boligtype, boligstørrelse, elvarme, elbiler og varmepumpe etc. Normalt siger man, at elforbruget pr. person er højere jo færre mennesker, der er i husstanden. Det skyldes, at strøm til fx hvidevarer er næsten det samme, uanset om man er én eller fem personer, der deles om det. Derudover bruger elektronik som fx TV’et samme mængde strøm, hvad end man sidder én eller fire personer foran det.

Normalt elforbrug i runde tal

Energistyrelsens vurdering er, at et normalt elforbrug ligger i gennemsnit på 1600 kWh om året pr. person. Dog lyder vurderingen også, at det kan reduceres til omkring 1000 kWh med en række sparetiltag i husstande med flere personer og uden elvarme/varmepumpe/elbil. Bor man alene eller har elbil/elvarme/varmepumpe, skal man forvente et højere elforbrug.

Et normalt elforbrug for en husstand med to personer ligger derfor på omkring 2200-2400 kWh om året, mens en gennemsnitsfamilie på fire normalt har et elforbrug på mellem 4.400 og 5.000 kWh om året.

 • 1 person: 1500-1600 kWh/år
 • 2 personer: 2200-2400 kWh/år
 • 4 personer:  4400-5000 kWh/år

Det bruger husstande typisk strøm på

I husstanden bruger man strøm til mange forskellige ting. Elforbruget går normalt til både elektroniske apparater, lys, udsugning, ventilation, madlavning, tøjvaske etc.

Familier er dog forskellige, og derfor er det naturligvis også forskelligt, hvilke aktiviteter der bruger mest strøm i den enkelte husstand. Mange husstande vil dog opleve, at det er elektroniske underholdningsapparater, som står for en stor del af elforbruget. Det gælder særligt husstande, hvor der både er børn/teenagere og voksne. Med børn og særligt større børn og teenagere følger normalt et højere elforbrug på grund af flere underholdningsaktiviteter som computer, TV, spillemaskiner etc.

Det er dog ikke kun elektroniske apparater, som sluger strøm. Nedenfor her lister vi nogle af de typiske strømslugere i hjemmet

 • Hvidevarer – særligt gamle frysere og køleskabe
 • Tørretumbler
 • Vaskemaskine
 • Opvaskemaskine
 • El-radiatorer
 • El-gulvvarme
 • Varmepumpe
 • TV og elektronik

Er dit elforbrug højere end gennemsnittet?

Der findes flere årsager til, at dit elforbrug er højere end det normale. Her lister vi 4 typiske grunde til, at du kan et højere strømforbrug end gennemsnittet.

1. Mennesker og vaner er forskellige

For det første er boliger, familier, husstande og mennesker forskellige, og vi lever vidt forskellige liv. Nogle vasker flere maskiner tøj om ugen, mens andre kan nøjes med få gange om måneden. Nogle laver meget mad, mens andre sjældent er i køkkenet. Og nogle bruger meget tid på TV, spillekonsoller og computere, mens andre ikke gør. Årsagen kan derfor være, at dine vaner og livsstil kræver mere strøm end gennemsnittet.

2. Du har gamle hvidevarer og maskiner

Har du en gammel fryser, køleskab, vaskemaskine eller tørretumbler? Så kan årsagen til dit højere elforbrug givetvis skyldes det. Ældre hvidevarer og maskiner bruger nemlig betydeligt mere strøm end nyere med en bedre energimærkning.

3. Elektronik står på standby hele tiden

Hvis du har dine elektroniske underholdningsapparater stående på standby, bruger du rigtig meget strøm på at have ting slukkede. Mellem 10 og 15 % af ens samlede elforbrug kan nemt gå til apparater, som står i standby.

4. Du har elbil, elvarme eller varmepumpe

Elbiler, varmepumpe og elvarme er helt store strømslugere. Det betyder også, at hvis du har én eller flere af disse, kan du ikke sammenligne dit strømforbrug med det gennemsnitlige elforbrug.

Viden

Artikler

Få viden og inspiration