Her bør du ikke spare på strømmen

Med de høje elpriser kan det være fristende at slukke for fx emhætte, ventilationen på badeværelset eller frakoble tyverialarmen for at spare penge på strøm. Men det kan få andre konsekvenser, hvis man vælger det. Bliv klogere på, hvor du ikke bør spare på strømmen. 

6. februar 2023
Spar ikke på strømmen her

Energikrisen og de høje priser på strøm har fået mange at tænke i, hvordan de kan spare på strømmen. Også hos Strømtid har vi tidligere skrevet om tips og tricks til at spare penge på elregningen. Selvom vi alle bør spare på strømmen og tænke over vores strømforbrug, så er det ikke alle steder, at det giver mening at spare.

Hvis du vælger at spare på strømmen de forkerte steder, kan det nemlig få andre konsekvenser andre steder. 

Indeklimaet kan blive påvirket

Dampe fra bade og madlavning påvirker indeklimaet negativt. Derfor har mange mennesker en emhætte i køkkenet og en ventilator på badeværelset, der bruger strøm. I tider som nu, hvor elpriserne er høje, kan det måske være fristende at slukke for emhætten og/eller ventilatoren for at spare på strømmen. Det er dog ikke en god idé, da det kan påvirke indeklimaet negativt og skabe gode betingelser for fugt og skimmelsvamp. 

Det kan også være fristende at begrænse støvsugningen for at spare strøm. Det er dog heller ikke en god idé, da det kan være allergifremkaldende. Det er derfor vigtigt at støvsuge mindst én gang om ugen og endnu flere, hvis man har husdyr. 

Af hensyn til indeklimaet i boligen bør du derfor IKKE spare på strømmen ved at…

  • slukke for emhætten ved madlavning 
  • slukke for ventilationen på badeværelset 
  • begrænse rengøringen fx støvsugning 

Tyveri-og brandsikkerheden blive påvirket

Mange boligejere har tyverialarmer tilsluttet strøm og udendørsbelysning for at forebygge indbrud. Det kan være fristende at slukke for disse for at spare på strømmen. Det er dog ikke en god idé, da en tyverialarm kan forebygge og forhindre tyveri samt afskrække ved evt. indbrud. Det samme gør sig gældende med udendørsbelysningen. Hvis du vil spare på strømmen her, kan du vælge LED-pærer og/eller udendørsbelysning med censorer. Det anbefales ikke at frakoble tyverialarmen. 

Nogle har også en røgalarm, som er tilsluttet strøm. Ligesom med tyverialarmen er det en sikkerhed, som man ikke bør slukker for, selvom man ønsker at spare på strømmen. Røgalarmen advarer nemlig ved røgudvikling og brand. Hvis du vil spare på strømmen her, kan du vælge at skifte røgalarmen tilsluttet strøm ud med en røgalarm på batteri. 

Af hensyn til tyveri og brand bør du IKKE spare på strømmen ved at… 

  • slukke for røgalarmen tilsluttet strøm
  • slukke for lyset udenfor 
  • slukke for tyverialarmen 

Dine fødevarer bliver påvirket

Det kan også være fristende at slukke for køleskab og fryser i en kortere periode for at spare på strømmen, da det er to store strømslugere. Det anbefales dog ikke at slukke for køleskab og fryser – heller ikke i en kortere periode. Det kan nemlig påvirke fødevarernes kvalitet og holdbarhed og i værste fald kan du risikere at stå med uspiselig mad. Derudover kræver det ekstra energi af både køleskab og fryser, når det skal finde den rette temperatur efter at have været slukket. Hvis du vil spare på strømmen i forbindelse med køleskab og fryser, kan det være en god idé at kigge på køleskab og frysers alder og energimærkningen. 

Viden

Artikler

Få viden og inspiration