Elvarme: 6 gode råd til dig, der bruger el til opvarmning

Færre og færre har elvarme i hjemmet, da det er en dyr og energikrævende varmekilde. Det er dog langt fra alle, som har haft mulighed for at skifte til mere miljøvenlige opvarmningsformer. Her giver vi gode råd til dig, som fortsat har elvarme.

3. marts 2023

Elvarme er en dyr og energikrævende varmekilde at anvende. Dog er der stadig mere end 100.000 danske husstande, som har elvarme i form af elradiatorer eller elbaseret gulvvarme installeret. Særligt i sommerhuse og fritidshuse benyttes elvarme som varmekilde, da det er en simpel måde at opvarme sit hjem, hvor det ikke kræver store installationer af rør og ledninger.

Så meget strøm kræver det at varme et hus op med elvarme

Strømforbruget i huse med elvarme kan hurtigt løbe løbsk. Hvis det er den eneste varmekilde kræver det mellem 65 kWh og 140 kWh pr. kvadratmeter at varme op, afhængig af hvor godt isoleret huset er. Det betyder, at et hus på 140 kvadratmeter kan bruge lige i underkanten af 20.000 kWh alene på opvarmning.

Gode råd dig, der har elvarme

Mange med elvarme ønsker (på sigt) at skifte til andre varmekilder både af klimahensyn, men også fordi strømpriserne er steget mærkbart, så opvarmningen er nu blevet endnu dyrere end tidligere. Men har du fortsat elvarme, kan det være rart med et par gode råd til at holde elvarmeforbruget nede.

Sørg for at huset er godt isoleret, så varmen ikke slipper ud
Isoleringen af huset spiller en stor rolle for, hvor mange kWh det kræver for at varme huset op. Hvis isoleringen er dårlig vil meget af varmen slippe ud, og det vil derfor kræve yderligere energi at opretholde den ønskede temperatur.

Skru ned for varmen, når du ikke er hjemme

Når du ikke er hjemme, kan du med fordel skrue ned for elvarmen. Der er ingen grund til at bruge unødig meget energi på opvarmning, når du ikke er hjemme.

Sænk temperaturen et par grader om natten

Om natten må det også gerne være køligere. Prøv derfor at sænke temperaturen et par grader om natten. Hver dog opmærksom på, at det ikke anbefales at have det koldere end 18 grader,

Brug elektroniske termostater frem for mekaniske

Termostaterne på dine elradiatorer kan have stor betydning for, hvor meget strøm du bruger på opvarmning. Det anslås, at du kan reducere dit elvarmeforbrug med omkring 10 procent, hvis du benytter nyere, elektroniske termostater frem for de mekaniske. Med elektroniske termostater kan du nemt og meget præcist indstille den ønskede temperatur og holde den konstant sammenlignet med de mekaniske.

Overvej supplerende varmekilder fx varmepumpe eller brændeovn

Der kan være meget at spare, hvis du supplerer med en anden, billigere energikilde. Det kunne fx være en brændeovn eller en varmepumpe.

Undersøg mulighed for reduceret elafgift

Det er muligt at at reduceret elafgiften, hvis den primære varmekilde er el. Det gælder for forbruget over 4000 kWh om året.

 

Viden

Artikler

Få viden og inspiration