Grøn strøm: Sådan fungerer din el i praksis

Mange elselskaber, inklusiv Strømtid, tilbyder grøn strøm til sine kunder. Men hvordan fungerer det i praksis? Bliv meget klogere her. 

13. februar 2023
Grøn strøm

Hvad er grøn strøm?

Grøn strøm er en fællesbetegnelse for strøm, der kommer fra vedvarende energikilder. I Danmark har vi flere forskellige energikilder, der genererer grøn strøm. Eksempler på det er vindenergi fra vindmøller, solenergi fra solceller  og vindenergi fra vandkraftværker. Fælles for dem alle er, at de er CO2 neutrale og vedvarende kilder til strøm. Derfor betegnes dette som grøn strøm eller grøn el. 

Mange elselskaber, inklusiv Strømtid, slår sig op på at levere grøn strøm til sine kunder. Der er dog ingen energiselskaber, som i praksis kan love, at lige præcis den strøm, som kommer ud af dine stikkontakter, kommer fra vedvarende energikilder. Strømmen fra både vedvarende og fossile energikilder blandes nemlig sammen i det danske elnet. Det betyder dog ikke, at det ikke giver mening som strømkunde at tilvælge grøn strøm. Tværtimod. 

Når man som kunde tilvælger grøn strøm, køber elselskaber nemlig grønne certifikater svarende minimum til kundens strømforbrug. Det vil sige, hvis din husstands strømforbrug ligger på 4000 kWh om året, vil de grønne certifikater garantere 4000 kWh grøn strøm i det danske elnet. I praksis betyder det, at man ved en grøn elaftale bidrager til en større mængde grøn strøm i det samlede elnet. 

Jo flere strømkunder, der vælger grøn strøm, des større bliver efterspørgslen på strøm fra vedvarende energikilder. Samtidig er man med til at reducere mængden af sort strøm i det danske elnet og øge mængden af grøn strøm. 

Strøm med ét eller to grønne blade

Når du kigger på strømudbydere hjemmesider, kan du de fleste steder se, at de tilbyder grøn strøm med ét blad eller med to blade. Dette er nogle retningslinjer og en mærkningsordning fra Forbrugerombudsmanden, der sikrer gennemsigtighed for forbrugeren. 

  • ét blad er en mærkning, som sikrer forbrugeren, at minimum deres strømforbrug er dækket af grønne certifikater, der viser, at strømmen stammer fra 100% vedvarende energikilder. Elselskabet skal kunne fremvise dokumentation.
  • to blade sikrer forbrugerne, at deres strømforbrug er dækket af grønne certifikater, der viser, at strømmen stammer fra 100% vedvarende energikilder. Samtidig skal elselskaberne kunne dokumentere yderligere tiltag, der begrænser CO2 udledningen fx CO2 kompensation.  I vores Klimahelt+ kompenserer vi for 1 ton af dit CO2-forbrug. 

Hos Strømtid tilbyder vi kun grønne elaftaler, hvor man som strømkunde kan vælge mellem grøn strøm med ét eller med to blade. 

Viden

Artikler

Få viden og inspiration