Nettariffer: Hvad er det?
Når du kigger på din elregning, har du måske studset over punktet “nettariffer” og tænkt over, hvad det egentlig dækker over. Hvis det er tilfældet, kan du med fordel læse med her. Her forklarer vi nemlig, hvad nettariffer er, og hvad det dækker over. Derudover kan du blive klogere på, hvorfor prisen på nettariffer stiger.
Hvad er nettariffer?
Når der kommer strøm, betaler du selvfølgelig for den strøm, du bruger. Men af regningen fremgår også mange andre ting end kWh-forbrug. Et af de punkter er nettarif, som dækker over transporten af strøm.
Hvad påvirker prisen på nettarifferne?
Hvis du har variabel elpris, kender du til det, at elpriserne varierer fra time til time. Det er faktisk lidt samme princip, når det kommer til nettariffer. Transporten af el er nemlig dyrere i nogle perioder, mens det er billigere i andre perioder. I 2023 bliver transporten dyrest mellem klokken 17 og 21, mens den er billigst om natten.
Nettarifferne er uafhængig af, om du har en fastprisaftale eller har variabel strøm, ligesom du også skal betale det, hvis du benytter dig af indefrysningsordningen.
Det er ikke Strømtid, der står for transporten af strøm. Derfor er det ikke valg af elselskab, der kan have betydning for prisen på nettariffer. Det er derimod din adresse. Netselskaber er nemlig dem, der driver elnettet og står for transporten af strøm i forskellige områder.
Du kan se, hvilket netselskab der står for transporten af strøm i dit område på din faktura fra Strømtid. Du kan også se det på Energistyrelsens hjemmeside.
Hvorfor stiger priserne på nettariffer?
I efteråret 2022 fik du helt sikkert et brev fra dit elselskab, der varslede stigende priser på transport af el. Årsagen skal findes i de stigende elpriser, at det er blevet dyrere at drive elnettet, og fordi elnettet belastes mere ved den grønne omstilling, hvor flere og flere skifter til varmepumper og elbiler.
Hvad betyder det for min elregning?
I hovedstadsområdet betyder de stigende priser på nettariffer ifølge FDM en stigning på cirka 65 kroner om måneden for lejligheder, 100 for parcelhuse og 170 kroner for parcelhus med elbil eller varmepumpe.