Pris på opladning af elbil: Hvad koster det at oplade en elbil?

Vi ser flere og flere elbiler på de danske veje. Men hvad koster det egentlig at lade en hel bil op med el? Det giver vi svaret på her.

21. marts 2023
Pris på at lade elbil op

Hvert år stiger antallet af elbiler og hybridbiler, og i dag kører der mere end 100.000 rene elbiler og næsten samme antal hybridbiler rundt i Danmark. Målet er at runde én million grønne biler i 2030. Med andre ord elbilmarkedet buldrer derudaf, og det forventes at fortsætte. Men hvad koster det egentlig at lade oplade en elbil? Det kan du blive klogere på her.

Pris på opladning af bil derhjemme

Da elbilers batterier har varierende størrelse, og priserne på strøm svinger time for time, kan man ikke give et endeligt svar på, hvad det koster at oplade en elbil. Grundlæggende kan man dog opstille følgende regnestykke for prisen på opladning en elbiler:

  • Elpris x elforbrug = Pris på opladning af elbil

Dertil kommer evt. abonnementspris og køb/leje af elaldestander til hjemmet.

Hvis du har en elbil med et 40 kWh batteri vil én opladning derhjemme eksklusiv abonnement og udgifter til ladestander koste cirka 80 kroner, hvis den lades op til en kWh-pris på 2 kr./kWh. Her vil regnestykket nemlig se således ud: 2 x 40 = 80.

Det kan være en smule højere, da der altid vil være ladetab. Det kan være svært at sige, præcis hvor stort energitabet er, men det er en god idé at regne med cirka 10%.

Som elbilejer med egen ladestander kan du være berettiget til refusion af elafgiften, så det reelt set er billigere end ovenstående at oplade elbilen.

Pris på opladning af bil på farten

Hvis du oplader elbilen ved en offentlige ladestander, kan prisen variere, da flere faktorer spiller ind på prisen for strøm. Dertil kommer pris til abonnement eller opstartsgebyr af ladekort/ladebrik. Typisk er det dyrere at oplade ved offentlige standere end derhjemme. Normalt svinger kWh-prisen på offentlige ladestandere mellem 3 kr./kWh og 6,5 kWh. Prisen fastsættes blandt andet af, hvorvidt man har abonnement hos ladeudbyderen, og hvorvidt man benytter bylader eller lynoplader,

Hvis du har en elbil med et batteri på 40 kWh, og du lader op til 4,5 kr/kWh koster det omkring 180 kroner at lade op eksklusiv evt. abonnement.

Viden

Artikler

Få inspiration og viden