Strømforbruget falder: Danskernes elforbrug er 19 % lavere end forventet

Strøm, strømpriser og strømvaner har været et samtaleemne i mange hjem det seneste års tid. Men energikrisen har faktisk ikke kun været noget, vi har talt om. Tal viser nemlig, at det faktiske elforbrug i første kvartal 2023 er markant lavere end forventet.

3. maj 2023
1 kvartal lavere energiforbrug

2022 er strøm og strømforbrug blevet noget, mange danskere er blevet mere opmærksomme på. Det skyldes i særdeleshed de stigende energipriser, usikkerhed omkring forsyningssikkerheden samt klimahensyn. I mange hjem er der derfor blevet både snakket om strømvaner, men der er også etableret nye, energibesparende vaner mange steder, som kan mærkes direkte på det faktiske elforbrug.

Energistyrelsens nyeste tal viser nemlig, at der er blevet brugt 19 % mindre strøm i første kvartal af 2023 sammenlignet med de forventninger, der var til forbruget i årets begyndelse. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Det er en mærkbar reduktion af strømforbruget, som delvist kan tilskrives danskernes store vilje til at spare på strømmen.

Mange ønsker at fortsætte med deres nye sparevaner

Det seneste halve år er danskernes ønske om at spare på enegien blevet større. Nye tal viser, at syv ud af ti har bevidst etableret en række energibesparende vaner i deres hverdag. Det er en stigning på 27 % sammenlignet med tal fra september 2022.

Men faktisk viser undersøgelsen fra Energistyrelsen, at ønsket om at spare på energien ikke kun er blevet større. Fire ud af fem angiver nemlig også, at de ønsker at fortsætte med deres nye sparevaner og dermed inkorporere det som en naturlig del af deres hverdag og livsstil fremadrettet.

Hvilke sparevaner har danskerne taget til sig?

Der er mange forskellige måder at spare på strømmen i hjemmet, og ifølge Energistyrelsen er der særligt nogle tips, som danskerne har taget til sig:

  • Holde øje med strømpriserne og flytte strømkrævende aktiviteter til tidspunkter, hvor strømmen er billig.
  • Reducere temperaturen i boligen.
  • Tage kortere bade.
  • Fylde både vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op.

Hvis du vil have inspiration til yderligere sparetips, som nemt kan implementeres i din hverdag, kan du læse vores tidligere blogindlæg her. Her finder du 10 sparetips, som blandt andet inkluderer at slukke for standby-tilstand, at kigge efter energimærkning på strømslugere, at vælge energieffektive pærer og meget mere.

Selvom du ønsker at spare på strømmen, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er enkelte steder, hvor man ikke bør spare. Dette gælder fx brugen af emhætter, udsugning på badeværelset, elektriske tyveri- og brandalarmer samt fryser og køleskab. Du kan læse mere om dette i vores tidligere blogindlæg: “Her bør du ikke spare på strømmen”

Viden

Artikler

Få viden og inspiration