Forstå de grønne certifikater

Når du bestiller grøn strøm hos Strømtid, kan du læse, at dit strømforbrug dækkes af grønne certifikater. Men hvad er det, og hvordan fungerer det i praksis? Bliv klogere på grønne certifikater her.

28. april 2023
grønne certifikater i praksis

Hvad er grønne certifikater?

Grønne certifikater er et europæisk klimatiltag, som har til formål at kompensere for produktion af energi fra fossile brændsler. Det er en ordning, hvor producenter af vedvarende energi sælger en bestemt mængde produktion af vedvarende energi til forbrugeren eller forsyningsselskaberne svarende til et forbrug – fx ens strømforbrug. Hvis du har et strømforbrug på 3000 kWh vil indkøb af grønne certifikater hos producenterne sikre minimum 3000 kWh strøm i det samlede elnet.

Sådan sikre grønne certifikater grøn strøm

For at forstå de grønne certifikater er det nødvendigt med en grundlæggende forståelse af det danske elnet. I Danmark har vi nemlig ét samlet elnet, hvor al strøm samles, uanset om det kommer fra kul, vindenergi eller noget helt tredje. Man kan groft sagt sammenligne det med en kaffekværn, hvor man blander mange forskellige kaffebønner sammen i kværnen og ud kommer en blanding af mange forskellige kaffer, hvor ingen kan garantere, hvilken bønne der havner i hvilken kop.

Strømmen genereres via mange forskellige energikilder og samles i ét samlet elnet, som sender strøm ud til husstandene.

Da vi i Danmark endnu ikke har 100% forsyning fra vedvarende energikilder til det danske elnet, kan ingen elselskaber derfor garantere forbrugeren, at strømmen i stikkontakterne stammer 100% fra klimavenlige energikilder. Med indkøb af grønne certifikater er man dog sikker på, at der minimum er strøm fra vedvarende energikilder i det samlede elnet svarende til ens eget strømforbrug.

Hvis du har et strømforbrug på 3000 kWh om året, vil grønne certifikater sikre, at der minimum er 3000 kWh strøm i det danske elnet, som kommer fra vedvarende energikilder.

Jo flere der vælger grøn strøm, hvor strømforbruget minimum dækkes af grønne certifikater, des større vil efterspørgslen på grøn strøm være, og dermed vil den samlede mængde grønne strøm i elnettet vokse. For at illustrere det kan vi vende tilbage til kaffekværnen. Jo flere “grønne” bønner, des større mængde “grøn” kaffe vil der være i kaffekopperne.

Læs mere om grøn strøm i vores tidligere artikel.

Viden

Artikler

Få mere viden og inspiration