Hvad er kWh?

Når du kigger på din elregning, og ser på dit strømforbrug, eller hvis du holder øje med de variable elpriser, kan du se, at prisen opgøres i kWh. Men hvad er kWh egentlig for en størrelse? Det kan du blive klogere på her.

17. april 2023
Bliv klogere på, hvad kwh er

kWh er en enhedsangivelse for dit strømforbrug

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er den enhedsangivelser, der bruges ved måling og afregning af strømforbrug. Men hvad er kWh, og hvad står det for?

  • k står for kilo og betyder 1000.
  • W står for watt og er effekten. Watt angiver den mængde energi, som et elektrisk apparat bruger.
  • h står for hour (time på dansk) og er tidsangivelsen.

En kW svarer derfor til 1000 watt og er effektangivelse, når vi taler om måling af strøm, mens h er tidsangivelsen i timer. På alle dine elektriske apparater vil effekten fremgå i watt.

For at finde frem til, hvor mange kWh du fx bruger på at se TV, skal du derfor gange effekten i kW med antallet af timer, du har fjernsynet tændt.

Hvis du har et TV med en effekt på 115 watt, og du har det tændt i otte timer, vil det være følgende regnestykke:

0,115 kW x 8 h = 0,92 kWh

Hvor mange kWh-timer bruger man?

I gennemsnit bruger hver person 1600 kWh om året. Der er dog mange faktorer, som spiller ind på kWh-forbruget, og det er derfor meget forskelligt fra husstand til husstand, hvor mange kWh man bruger. Det afhænger nemlig både af husstandens størrelse og husstandens vaner. Du kan læse meget mere om, hvad et normalt strømforbrug er i vores tidligere blogindlæg.

Hvad koster en kWh?

Prisen for en kWh varierer time for time. Om natten er det oftest billigt, mens det er dyrest mellem 17 og 20. Prisen på strøm afhænger nemlig af udbud og efterspørgsel. Det betyder også, at strøm ofte er billigere, når det fx blæser, fordi vindmøllerne har produceret meget strøm og dermed øget udbuddet.

Hvis du vil nedbringe dit kWh-forbrug

Der er mange ting du kan gøre for at nedbringe dit kWh-forbrug. I vores blogindlæg “10 tips til at spare penge på din elregning” har vi samlet 10 sparetips, som kan nedbringe kWh-forbruget. Hvis du vil have endnu flere råd, kan du downloade vores whitepaper, hvor du finder hele 19 sparetips. Det finder du på vores forside.

Viden

Arikler

Få viden og inspiration